Axel Towers
28
feb
2019

Axeltorv - 1882 til i dag

40.200 m² præmieret byggeri har siden sommeren 2017 prydet Axeltorv i indre København. Det velbesøgte torv over for Tivolis hovedindgang har gennem årene dannet grund for mange forskellige ejendomme med mange forskellige anvendelser – lige fra variaté- og dansested til stormagasin og butiks- og forlystelsescenter.
Den 20. juni 2017 klippede H.K.H. Kronprinsen det røde bånd til Axel Towers på Axeltorv i København og erklærede de fem runde kobbertårne officielt indviede. Ud over de mange gæster, der var mødt op til åbningsceremonien, var også Overborgmester Frank Jensen og sangerinden Fallulah, der sørgede for tonerne til indvielsen. 

Den historiske grund, hvorpå ejendommen er bygget, blev opkøbt tilbage i 2010 af Ejendomsselskabet Norden, og i årene umiddelbart efter blev det besluttet, at ATP Ejendomme sammen med Industriens Pension og PFA Ejendomme skulle opføre de fem tårne, der med henvisning til beliggenheden på Axeltorv fik navnet Axel Towers.  

Fra variaté- og dansested til præmieret erhvervsejendom
Historien om Axeltorv fører helt tilbage til 1882. Her dannede torvet grund for et ekstravagant variaté- og dansested kaldet Etablissement National, der var åbent for det bedre borgerskab, som kunne komme forbi og lade sig underholde. I 1898 skifter den populære varieté navn til La Scala og bygningen udvides med tesalon, restaurant og koncertsal. Konceptet som danserestaurant fortsætter helt frem til 1957, hvor bygningen rives ned, og stormagasinet Anva bygges på grunden. I 1987 må Anva dog dreje nøglen om og overdrage bygningen til nye ejere, der etablerer et genopstået butiks- og forlystelsescenter – nu med både biograf og diskotek – under navnet Scala. Dette er sidste bygning på grunden, inden beslutningen om at bygge en erhvervsejendom bestående af fem tårne bliver truffet, og i 2012 bliver Scala revet ned og byggeriet af Axel Towers kan begynde. 

Siden sin indvielse har Axel Towers høstet flere anerkendelser. I maj 2018 vinder Axel Towers publikumsprisen og kåres til Københavns smukkeste byggeri og i juni 2018 DGNB-certificeres Axel Towers med sølv som bevis på det aktive ESG-arbejde, der er lagt i ejendommen. Begge plaketter kan i dag ses i Byhaven. 

Vil du kende hele historien?  
Kommer du forbi Axeltorv, kan du i passagen bag Axel Towers læse hele historien om det velbesøgte torv. Her tager en visuel tidslinje dig nemlig gennem torvets historie fra starten i 1882 til den dag i dag. 
 
Publiceret af:
Rikke Jepp Mortensen
Marketingprojektleder