22
feb
2018

Fortællinger om Åboulevarden

Ejendommen Åboulevarden 15-17 har en pragtfuld beliggenhed direkte til åen i hjertet af Aarhus. Åboulevarden rummer i dag både liv, lys og vand, men området har gennem tiden levet en omtumlet tilværelse og blev i en årrække anset for at være til gene for byen.
Åboulevarden er en velbesøgt gade i hjertet af Aarhus, der snor sig langs åen fra Mølleparken til havnefronten. Åboulevarden er en eftertragtet adresse til såvel boliger og kontorer som restauranter og butikker, men har tilbage i tiden haft andre funktioner - blandt andet som transportvej til havnen for byens industri. 

Åens historie
I midten af 1800-tallet blev vandet i åen massivt forurenet på grund af kloakvand og spildevand fra industrien, som blev sendt ud i åen. Vandet blev derfor en smittebærer for sygdomme og medvirkede blandt andet til, at et stort koleraudbrud spredte sig i byen. For at komme smitten til livs forsøgte man at rense vandet, men efter en årrække blev det i 1920’erne besluttet helt at overdække åen. Dels fik man på den måde bugt med lugtgenerne og skjult forureningen fra husholdning og industri, men man fik også gjort plads til den stigende mængde biler, der gennem 1920’erne og 1930’erne blev en større del af bybilledet. Med overdækningen af åen blev der skabt en trafikåre til tung trafik gennem byen til havnens industri samt dannet et nyt byrum med plads til andre muligheder og aktiviteter. Blandt andet blev der etableret et marked oven på den tildækkede å. 

Efter udflytning af den tunge industri fra byen blev det besluttet igen at fritlægge åen. Siden 1990’erne er åen blevet genåbnet i etaper, så vandet nu atter løber frit gennem Aarhus. 

Åboulevarden i dag
I dag er Åboulevarden et eftertragtet sted for både borgere, turister, restauranter, butikker samt ikke mindst virksomheder. som vil have en god adresse midt i byen. Her er der udsigt til åen samt en central placering med kort afstand til både Aarhus Havn, Banegården og Rutebilsstationen. 

Foruden ATP Ejendomme huser Åboulevarden 15-17 blandt andre Taco Taco, The Brick, Bo Karlsmose - øre-, næse-, halsklinik, Njord Law Firm, DAHL Advokatfirma og Powermart.

Nysgerrig på resten af ATP Ejendommes portefølje? Se mere her.
Publiceret af:
Susanne Dunvad
Senior Porteføljeman., Vest